0888 05 76 75

Видове SIM карти – Standart SIM, Nano SIM, Micro Sim

SN MOBILE > Блог > Блог > Видове SIM карти – Standart SIM, Nano SIM, Micro Sim
Видове SIM карти – Standart SIM, Nano SIM, Micro Sim
видове SIM карти - Standart Sim, micro, Nano SIM, Micro Sim

Видове SIM карти – Standart SIM, Nano SIM, Micro Sim

Объркани сте относно различните видове SIM карти? Ние ще ви обясним различните типове и как да ги използвате. В случай, че не знаете дали вашия телефон има Micro SIM или Nano SIM, ние сме събрали информация по темата, която да ви помогне да разберете разликите и употребата им.

Доста хора, които ползват смартфони не знаят всъщност как точно да се случва поставянето на картата им или какъв тип е тя. Тъй като служителите от мобилните оператори услужливо им помагат за това при покупката на нов телефон. Ако до сега и вие сте имали сходни ситуации, то  определено допълнителна информация никога не е излишна. Неведнъж сме имали посещения в сервиза ни от клиенти, които са закупили нов телефон и искат да си сложат старата SIM карта. Но за жалост установяват, че тя не пасва в слота. Добрата новина е, че това е поправимо и то много лесно.

За тези от вас, които не са наясно какво всъщност представлява SIM (сим) картата, ще разясним: Това са онези малки карти с чип, които ви се предоставят от мобилния оператор. За да функционират, трябва да бъдат поставени в мобилно устройство. Именно те ви позволяват да провеждате обаждания, изпращате СМС-и и да използвате мобилен интернет навсякъде.

Какво означава SIM?

Абревиатурата на SIM картите, всъщност идва от Subscriber Identity Module, което на български би се превело като модул за идентифициране на потребител (абонат). Най-основната функция на този модул е да притежава и носи информация за вашия номер (и съответно, че той е на ваше име). Както и други функционалности като съхранените в картата номера (съхранени в телефонния указател), някои типове текстови съобщения, меню на оператора и други.

И така както технологиите се развиват с бързи темпове, така и размерите на SIM картите се променят – или по-точно – стават все по-малки. На нашия пазар съществуват телефони, които поддържат някои от 3-те типа карти.

Стандартна SIM карта

Това е оригиналният размер СИМ карта и тя е с най-голям размер, в сравнение с останалите 2 вида. Стандартната SIM карта бива най-често използвана на по-стари модели телефони. Като например Samsung Galaxy S 2, както и при най-старите модели телефони като Nokia 3310, Nokia 105, Siemens c45 и други. Размерът на този тип стандартна SIM карта е 25x15mm.

Микро SIM карта ( Micro SIM )

Микро СИМ картата всъщност представлява нормална SIM карта, но с премахната голяма част от пластмасовата обвивка, която се намира около чипа. Тя най-често намира приложение в модели, които са произведени след 2010 и се използват дори и до ден днешен. Такива са Samsung Galaxy S5, LG G4 и други. Някои от мобилните оператори предлагат комбинирани СИМ карти, при подписване на договор. По този начин, когато ви се наложи да сменяте по-стар мобилен телефон с по-нов, няма да се налага преиздаване на картата. Размерът на този тип Микро SIM карта е 15x12mm.

Нано SIM карта ( Nano SIM)

Този тип сим карти са най-нови на пазара, като те са с размери само 12.3×8.8mm. Най-новите модели смартфони са тези, които са съвместими с този тип карта. Примери за това са Samsung Galaxy S9, iPhone X и др.

Къде да намеря слота за SIM карта на телефона си?

Най-трудната част в поставянето на SIM карта е именно намирането на мястото, където тя трябва да се постави. По принцип, тази информация е налична в упътването за използване на конкретния модел мобилен телефон, което идва заедно с него при закупуване. Но ако случая ви е друг, то определено има няколко места, на които да проверите. Също така, можете да посетите уебсайта на производителя, където със сигурност ще намерите обяснение къде и как се поставя сим карта на вашия модел телефон.

И все пак, ако имате проблем с намирането на слота, ето къде да проверите:
  1. Зад батерията –  при повечето от по-старите модели телефони, мястото, където да пъхнете своята карта към мобилен оператор, е точно зад батерията. В такива случаи: махате външния панел на телефона и изваждате батерията. Зад нея ще видите празното пространство, оградено с метална пластина, където да поставите своята SIM карта (стандартен размер). Подсигурете се, че сте поставили правилно СИМ картата и тя е с лице надолу т.е малкия чип на нея е обърнат от долната страна.
  2. До батерията – Някои слотове за СИМ карти могат да бъдат позиционирани близко до батерията. Което отново ще изисква премахване на външния заден панел, както и премахване на батерията. Обикновено, когато сложите SIM картата в малкия отвор, трябва да чуете леко щракване, тъй като тя е на принципа на пружинното щифтче. Когато ви се наложи да я извадите, трябва просто леко да я натиснете навътре. При някои от по-старите модели, може да се наложи само да я издърпате.
  3. Скрита от външната страна на телефона – При някои модели телефни, слота за SIM картата се помещава отвъншната страна на устройството. Именно поради тези причини, няма да се налага да махате заден панел или батерия. Тъй като е „скрита“, за да се покаже, ще се наложи да използвате малко „устройство“, напомнящо на игличка. То се мушка в малка дупчица, където от своя страна се натиска пружинка, която избутва картата навън. Този миниатюрен инструмент идва заедно с мобилния ви телефон, когато си го купувате чисто нов. Внимавайте когато изкарвате слота и nano SIM картата, тъй като са изключително миниатюрни и има шанс да се изгубят.
Не бъркайте слота за microSD карта за този за SIM карта.

Micro SD картите се използват, за да се учвеличи пространствения капацитет на телефона. В който да съхранявате музика, снимки, апликации и др. Слотовете на двата типа карти нямат нищо общо, но се случва понякога човек да се обърка, тъй като изглеждат доста сходно. Това зависи и от видове SIM карти.

Обикновено, в повечето случаи ще намерите малко лого на microSD, което ще обозначава къде точно да поставите картата.

Имам неточен размер на SIM карта за моя телефон. Какво да правя?

Ако размера на SIM карта, който имате не съвпада с този на вашия (вероятно нов) телефон, можете да се обърнете към мобилния оператор. Те могат да заменят картата ви с по-малка или по-голяма, спрямо вашите нужди. Също така, съществуват и т.нар. преходници за сим карти, в които можете да поставите по-малкия размер карта. По този начин ще пасне на телефон, който поддържа стандартен размер, например.

Алтернативен вариант е да пробвате да отрежете сами SIM картата си, но ние определено НЕ ПРЕПОРЪЧВАМЕ да го правите, тъй като има шанс да повредите модулния чип.

Добре е да знаете, че преходниците за SIM карти са много лесно достъпни и препоръчителни при телефони с различните специфики. В нашия сервизен център можете да закупите преходник за SIM карта.

Какво препоръчват нашите специалисти от GSM Сервиз Бургас? Видове SIM карти.

Както споменахме, ако не разполагате с преходник за СИМ карта, която са ви дали от мобилния оператор, винаги можете да закупите и от нас, в сервиза. Важно е да знаете, че при SIM-ове, които използват преходник, трябва да се внимава допълнително. Това е така, защото съществува възможност модулния чип на картата и преходника да се разкачат при невнимание. А това на свой ред да ви създаде допълнително главоболите когато трябва да извадите само единия от двата компонента. Наши клиенти споделят за сходни ситуации, където преходника е останал заклещен в телефона.  И това е възпрепятствало използването на телефона.

⚠️СЪВЕТЪТ НА СПЕЦИАЛИСТИТЕ:

НЕ ОПИТВАЙТЕ да изваждате заклещена СИМ карта или преходник в телефона си сами вкъщи! Съществува реална опасност да повредите четеца за карти, както и част от платката, а това да доведе до по-голям и скъп ремонт на вашия мобилен телефон.  Нашият екип може да ви помогне както в безаварийното изваждане на заседналите детайли, така и в смяната на цялостния компонент по прочитане на чипове и карти, ако се наложи.

Заповядайте при нас, за да ви консултираме БЕЗПЛАТНО, а след това и да направим необходимата диагностика и ремонт! 

КЪДЕ МОЖЕТЕ ДА НИ НАМЕРИТЕ?

Пишете ни или се обадете на тел: 0888 05 76 75 ( Viber /
WhatsApp)
Skype: gsmserviceburgas
Email:  sn.burgas@gmail.com
Facebook:  facebook.com/GsmRepairBurgas
На място: гр. Бургас, бул. Цар Симеон I №16

КОНТАКТИ

Вижте още:

Ремонт на Huawei Mate 20 Lite

Ремонт на Huawei p9

Comments

  1. БОГДАН КАЦАРОВ

    БЛАГОДАРЯ! ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦВЯ.

Позвъни сега!